Inom gymträningskretsar, både hos vanliga motionärer, elitmotionärer och t.o.m. hos eliten, så är legday ett vanligt uttryck på den dagen då man tränar benen. 
Min starka känsla är att det hos de flesta verkar vara något nödvändigt ont som man gör max en gång i veckan. Resten av veckan hör man flera pass för överkroppen och kanske något lågintensivt cardiopass där man går på crosstrainern (eller power walkar) på sisådär 60% av maxpulsen.

Nu har jag inte gjort någon vetenskaplig studie men saken är att min känsla inte bara är en känsla, åtminstone inte när man kikar på träningsbloggar och på sociala medier om hur folk bedriver sin träning. Just legday är kanske ett av de vanligaste begreppen, inte för att det är den del av kroppen som oftast tränas, utan för att man vill påpeka att idag är det dags för något så ovanligt som ett benpass. Man vill liksom påpeka lite extra hur man offrar sig och tränar denna tråkiga(?) dela av kroppen när man egentligen vill fortsätta träna biceps, bröst eller mage så att man ser snygg ut till beach 2016 (eller vilket år det nu må vara).

Det är en märklig inställning som jag inte alls förstår eftersom den är fel av två skäl:

1. Benen är minst lika viktiga, ja kanske rent av viktigare än många delar av överkroppen. Det är benen du går med och står med. Det är benen du springer med, cyklar med, böjer dig med när du ska lyfta upp en varukasse eller något annat från golvet. Det är benen som bär upp hela din kropp. Det är nedifrån som förfallet börjar.
Tränar du inte benen så kommer du ha svårt att gå när du blir äldre. Då hjälper det inte med snygga biceps och sexpack på magen.

2. Ja, det är snyggt med en vältränad överkropp till badsäsongen men ärligt talat, hur snyggt är det med en stor bröstkorg och välpumpade biceps om du samtidigt har fågelben? Inte snyggt alls!

En proportionerlig kropp är snyggast och då är det dags att uppgradera benträningen till att bli en del av din övriga träning och sluta upp med att exkludera den genom att kalla den för legday.
Alternativt så är det dags att börja säga "armday", "chestday" o.s.v. men det ser man sällan eller aldrig eftersom gymfolk på alla nivåer tycks anse att det är det som är det naturliga och bendagen som är något onaturligt ont som man måste berätta lite extra om eftersom det är så onödigt och tråkigt att man bara kör den någon då och då när man inte orkar köra ännu ett arm- och bröstpass.
1 kommentarer

Pernille

01 Mar 2016 11:51

Näe, jag håller inte med. Legday är ett fast inslag i träningsveckan. Anledningen till att det tar emot att köra just benpass är att det är fruktansvärt tungt och jag får fruktansvärt mycket träningsvärk. Jag har aldrig lika ont efter de övriga passen i min split (för tillfället rygg/mage samt bröst/armar/axlar) som efter benpassen så därför behöver jag gnälla lite extra när jag kör ben och vara lite extra stolt över att jag har gjort det! Benpass på morgonen är något av det mest motbjudande som finns men jag gör det ändå när det står på schemat.

Kommentera

Publiceras ej